Relatii

Capcanele Seriozității (part II)

houseSpuneam în articolul precedent că o să-l continui, discutând despre seriozitatea în iubire și relațiile de cuplu…

Din experiența mea și a altora, pot spune că un semn major care arată că iubirea începe să dispară din cuplu, o reprezintă instalarea seriozității inutile.

Și e normal pentru că dragostea niciodată nu este serioasă.

Seriozitatea și banii n-au ce căuta în dragoste. Că altfel acea dragoste devine toxică, își pierde din esență, din culoare și apar efecte secundare.

Dimpotrivă, în dragoste ar trebui să existe multă copilărie, cu toate caracteristicile și trăsăturile pe care le are copilul, o parte dintre ele enumerate în articolul precedent.

Totuși, într-o relație este nevoie de angajament, iar acest angajament ca să reziste, trebuie susținut de o anumită seriozitate.

Însă când monopolizezi relația aia cu angajamente și schimb de servicii, atunci devine mai degraba o afacere. Una falimentară…

Iar când unul dintre parteneri nu reușește să-și respecte un angajament minor sau face o gafă maruntă, cel mai probabil neintenționat, celalalt se va frustra, poate se va enerva și va începe să-l apostrofeze și să-l ia la 11 metri, pentru că a greșit sau că și-a încălcat o promisiune sau doar pentru că și-a arătat dragostea în felul său, înșelându-i celuilalt niște așteptări.

Ce am menționat mai sus, a fost un exemplu mai general, însă am vrut să ilustrez ce se întâmplă când (aproape) totul devine serios în relația respectivă.

Iubirea se spălăcește, apar „negocierile” de satisfaceri reciproce de nevoi și astfel în loc să se mențină armonia, se creează o relație bazată pe dependențe emoționale.

În acest caz, unde mai rămâne loc și de acceptare, toleranță, blândețe sau chiar umor cu care să se facă haz de necaz atunci când oricare dintre parteneri devine stângaci și face o greșeală banală?

Așa apar dramele demne de telenovele. Doar că telenovelele nu-s demne și îmi pare rău pentru tine dacă te-ai uitat la așa ceva și mai ales dacă încă o faci.

În plus, pe unele persoane le sperie când începi să te apropii de ele și apoi să le spui că vrei ceva serios. Se simt de parcă le-ai pune lesa.

Când cineva îți spune pe la începutul unei idile cu tine, că vrea ceva serios, este posibil ca acea persoană să-ți dea dovadă de două lucruri:

  • De ipocrizie și nesinceritate – dacă este un EL care NU vrea neapărat ceva serios, dar vrea să pună mâna pe o ea doar pentru sex și o EA care NU vrea neapărat ceva serios, dar nu vrea să fie catalogată ca fiind ușuratică.
  • De nesiguranță și vulnerabilitate – dacă este un EL care încearcă se se valideze cuiva (inclusiv lui) că poate avea pe una ca ea alături de el într-o relație sau/și totodată să se vindece emoțional sau/și din cauză că își găsește greu o parteneră… și o EA care vrea un el pentru relație,  tot din aceleași motive de nesiguranță și vulnerabilitate pe care el le manifestă, cu excepția găsirii numarului de parteneri. De regulă, o EA nu-și găsește greu un EL printre mulțimea de EI, care pot sta la coadă mai ceva ca la lansarea fimului 50 shades of gay în cinematografe.

–––––––––––––––––––––-

Singura seriozitate pe care o văd că ar trebui să existe într-o relație de cuplu, ar fi în angajamentul față de partener, atunci când lucrurile încep să scârțâie, atunci când pasiunea dispare pe moment și simți că ai atins un anumit platou în acea relație.

Atunci când sunteți alături unul de celălalt și la rău/greu nu doar la bine. Pentru că vor fi și momente dinastea, pentru că n-ai tot timpul cum să le previi și numai așa poți să le combați. Altă varianta mai bună nu cunosc. Decât despărțirea.

Cu alte cuvinte, ca relația să meargă bine, seriozitatea își are rostul doar în momentele dificile ale ei.

Acum la final, îți recomand să fii atent la modul în care îți însușești seriozitatea, să nu pici în capcana ei.

Fii serios în profunzimea lucrurilor pe care le faci și le trăiești, pentru că doar în situații de genul acesta merită să-ți manifești seriozitatea.

Să fii serios doar atunci când îți iei un angajament sau când te-ai apucat de ceva important de făcut, ceva cu beneficii palpabile pe care să le obții într-un timp mai mult sau mai puțin îndelungat.

Însă fii atent să nu fie doar beneficiile tale în joc. Pentru că pe termen lung vei avea de pierdut. În cel mai bun caz pe termen lung.

Ești cu adevărat serios, atunci când ești concentrat la ce ai de făcut și nu lași pe nimeni și nimic să te distragă, orice ar fi, până nu-ți termini treaba. Sau măcar o parte din ea, dar să fie semnificativă pentru tine, încât să treci la următorul pas.

Lasă-mi mai jos un comentariu dacă ai ceva de adăugat, de întrebat, un gând de transmis sau dacă pur și simplu vrei să-mi povestești o experiență de-a ta, bazată pe tema articolului. Sunt sigur că am avea cu toții de învățat ceva.

Și nu uita să-i dai un SHARE, nu neapărat ca să vadă prietenii tăi cât de deștept și de sensibil ești că promovezi astfel de materiale, dar ca să citească și ei, că poate le va prinde bine și totodată mă ajuți pe mine să-mi transmit mesajul mai departe.

Spor în toate să ai!

R.

2 gânduri despre „Capcanele Seriozității (part II)

Lasa-mi un comentariu!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s