Relatii

Te simti singur? Afla de ce singuratatea este doar o iluzie…

  Adevarul este ca intotdeauna ai fost, esti si vei fi singur chiar daca tu inca nu-ti dai seama de asta.

Osho (un regretat mare guru spiritual) spunea ca ne nastem, traim si murim singuri.

Tot el spunea ca atasamentul este radacina tuturor suferintelor.

Indiferent de relatia de cuplu in care te afli, anturajul tau sau familie, la sfarsitul zilei, tot tu cu tine insuti si cu gandurile tale ramai.

Pentru ca in interiorul tau numai tu esti constient de ce se intampla si nimeni nu ti-l poate invada. Daca tu crezi in metafore de doi bani de genul „Mi-ai intrat in suflet” sau „Mi-ai luat inima”, ei bine… sa stii ca astea sunt doar niste iluzii sub forma de convingeri, invatate social.

Ceilalti… sunt inafara! Chiar daca sunt reflectia ta. Tu ca individ (la fel ca ceilalti) esti o fiinta compusa din trup, minte si suflet. Suntem fiinte tridimensionale ai putea spune.

Cand ceilalti o sa plece din jurul tau, poate atunci o sa-ti dai seama ca esti doar tu cu tine insuti si poate tot atunci o sa realizezi (ar trebui) ce importanta are iubirea si respectul de sine. De-abia cand esti singur, iti poti da seama cine esti cu adevarat, de-abia atunci poti reveni in contact cu identitatea ta reala. Atunci te poti observa mai bine, astfel incat sa vezi imaginea de ansamblu.

Poti sa fii total singur si sa nu ai acel sentiment de singuratate, ba chiar sa te simti cel mai fericit si cel mai liber om de pe pamant!

Si poti sa fii inconjurat de familie si prieteni si sa ai sentimentul singuratatii din mai multe motive. Sentimentul singuratatii provine din alte sentimente si motive.

Iata o lista:

  • Nu ai puterea de a alege sa nu mai fi singur
  • Ai senzatia ca nu ai cu cine sa-ti impartasesti ideile, visele, sentimentele si experientele
  • Trebuie sa faci schimbari in viata ta pe mai multe planuri si simti ca toata responsabilitatea iti revine tie
  • Simti mai mult sau mai putin constient ca esti un inadaptat si ca nu meriti multe
  • Ai nevoie de suport emotional, de cineva de care sa te agati, pentru ca ai o stima de sine scazuta si un sistem emotional fragil

Si acestea pot fi doar cateva…

As zice ca singuratatea este si o problema de echilibru interior.

Cine se simte singur se va simti atat in intimitatea camerei sale, cat si intr-o multime de oameni cunoscuti si chiar apropiati.

Cei care au anumite prejudecati despre singuratate, au impresia ca singuratatea este un defect care face parte din ei si se identifica cu acesta. Ei il percep ca un fel de handicap!

Sentimentul de singuratate este un sentiment care cere ca anumite nevoi emotionale sa fie indeplinite. Nevoi fara de care tu nu te poti dezvolta.

Exact ca un copil mic care are nevoie de atentia parintilor sai, apoi cand creste mai mare are nevoie de atentie din partea celor din jur pentru a-si putea dezvolta anumite abilitati sociale, pentru ca apoi sa se descurce singur pe plan social.

Starea de singuratate mai tine si de nivelul de libertate interioara. Daca nu poti sa fii liber in a-ti filtra si selecta gandurile (care duc la emotii si sentimente) pe care le accepti sa persiste in mintea ta, denota un nivel slab de putere si libertate interioara.

Poate ca stii ca orice stimul duce la o reactie. Cum orice actiune duce la o reactiune. Insa ceea ce nu se prea discuta despre acest fenomen, este ceea ce se afla intre acel stimul si reactia pe care o poate provoca. Iar ceea ce se afla este capacitatea si libertatea de a alege cum sa interpretezi acel stimul pentru a reactiona intr-un anumit fel.

Iar tu vrei sa reactionezi in asa fel incat sa te afecteze cat mai putin negativ pentru binele tau si al sanatatii tale in primul rand!

Pentru a nu te mai simti singur, poti face ceva pentru tine care iti place si te defineste sau poti face ceva pentru altcineva. Chiar si pentru un strain aflat in nevoie.

Am spus mai sus ca poti deveni dependent de anumite persoane si acum vreau sa adaug ca se poate intampla asta daca vei trai frecvent sentimente de singuratate. Iar la baza acestei dependente sta nesiguranta pe care o ai fata de tine.

Pentru ca te simti nesigur pe tine, cauti aprobarea celorlalti, in special a partenerului. Acest lucru se intampla pentru ca nu te cunosti suficient. Nu stii cine esti si ce scop ai in aceasta lume. Chiar crezi ca trebuie sa fii aprobat, apreciat si placut de cineva tot timpul?

Cand cauti aprobarea, inseamna de cele mai multe ori ca fugi de tine, ca incerci sa fii oricine altcineva fara sa prea conteze, atat timp cat esti pe placul altora. Dar ironia care apare aici consta in faptul ca atunci cand cauti aprobarea si nu esti tu insuti, dai dovada de disperare, iar probabilitatea de a fi aprobat si placut, scade!

Pana la urma, in lumea asta, primul plan suntem doar noi si ceea ce avem de facut (scopul vietii noastre)!

Odata ce intelegem si aplicam acest principiu in vietile noastre, nu ne vom mai simti niciodata singuri indiferent de cate persoane am avea in jur, deoarece o persoana cu un scop bine definit, atrage tot mai multi oameni de partea sa.

Si partea frumoasa este ca ii poate atrage pe cei asemeni lui, ceea ce ii va amplifica dezvoltarea personala pe orice plan vrea! Tine minte asta…

Asa ca… hai sa ne schimbam putin paradigma/perceptia asupra singuratatii si sa transformam acest sentiment pe care il percepem ca un defect, intr-o oportunitate de a ne cunoaste profund.

Pentru ca putem vedea in singuratate si un prilej de crestere, evolutie si dezvoltare! Un moment in care ne putem gasi noi hobby-uri sau in care le putem practica pe cele care le avem deja.

Un moment in care putem citi carti bune si foarte bune pentru a ne educa sau un moment in care ii putem observa pe ceilalti cu toate nesigurantele si temerile lor. S-ar putea sa-ti vina sa razi cand vei descoperi ca de fapt nu esti singurul care se simte singur si are temeri, griji si nesigurante.

Daca vei fi atent la ceilalti din postura unui observator, vei observa ca ceilalti nu sunt mai buni ca tine. Asta nu inseamna ca tu esti mai bun ca ei.

TE PROVOC sa petreci zilnic un timp liber doar tu cu tine insuti! Minim o ora. Timp in care sa meditezi macar 5-10 minute, ca sa-ti limpezesti mintea cu tot ce contine ea si ai sa vezi cum deodata te vei trezi creativ si inspirat cu alta pofta de viata, cu noi idei.

Iti recomand sa afli mai multe despre meditatie (google poate fi un amic bun, desi eu recomand site-ul calm.com) si sa incepi sa meditezi in sedinte de cate doua minute. Apoi cinci. Site-ul recomandat de mine ar mai multe programe de meditatii ghidate. Meditatia nu este o fita! Este un element vital pentru dezvoltarea ta pe care n-ar fi indicat sa-l ratezi.

Inafara de meditat si reflectat la noi ganduri si idei ce iti apar, sportul si cititul nu ar trebui de asemenea sa lipseasca din viata ta.

Iar acum vreau sa-ti dau niste teme. Poate suna ca o povara, dar TE PROVOC sa testezi SINGUR (pentru binele tau), anumite activitati:

  1. Mergi singur sa vezi un film la cinema
  2. Mananca singur la un restaurant
  3. Pleaca de unu singur intr-o excursie sau chiar intr-o vacanta
  4. Bea singur ceva intr-un local, indiferent de cati oameni se afla in preajma ta
  5. Plimba-te singur atat in locuri aglomerate cat si in locuri pustii

Dupa ce ai testat cele de mai sus, mi-ar placea sa te intorci la mine pe blog ca sa-mi lasi un comentariu sau sa-mi scrii direct la CONTACT, starile pe care le-ai experimentat in urma provocarilor.

Iar apoi o sa-ti spun ce sa faci in continuare in legatura cu acest experiment.

Dupa ce vei vedea singuratatea si ca pe ceva BUN, suficient de mult timp, la un moment dat nu o vei mai percepe ca fiind ceva rau sau ceva bun.

O vei privi obiectiv ca pe un prilej de a face ceva pentru tine, pe plan personal, profesional si social.

Acum poate iti dai seama de ce singuratatea sau mai bine zis acel sentiment de singuratate este doar o iluzie.  Doar tu poti alege cum sa privesti lucrurile. Poti privi partea goala a paharului si sa te vaiti… sau poti privi partea plina a paharului si sa profiti cu sete de ea.

Sunt sigur ca ar mai fi multe de spus despre acest subiect, insa deoacamdata doar atat am vrut sa cuprind in acest articol.

Iti multumesc pentru ca l-ai citit pe tot si as aprecia daca ai da un like sau un share ca sa ma ajuti in felul acesta sa-l transmit mai departe!

5 gânduri despre „Te simti singur? Afla de ce singuratatea este doar o iluzie…

  1. Nu-mi prea place ce o sa-ti scriu dar simt ca ai dreptate.de multe ori in casnicie fiind ma simteam singura.singura si daca faceam ceva:mers la bazin sau plimbat prin multime (cum sugerezi la un moment dat)…da eram un om singur nemultumit de mine…realizat material dar in interior nimic..gol urias.am incercat sa citesc dar nu puteam sa urmaresc firul actiuni ..apoi a venit o boala incurabila si m-am decis(cu o mare teama ….de asta nu ai amintit..TEAMA care te paralizeaza si nu poti sa faci nimic)sa SCHIMB totul in viata mea.Am ales sa fiu un om singur.(divort,alta meserie,alt mod de a trai la tara ,renuntat la oras ,sport,alta alimentatie,si multe altele),.problema e ca inca nu vreau sa accept ca ideea si nu sunt de acord ca lipsa de incredere in tine genereaza sentimentul de singuratate.de multe ori imi dau seama ca ma simt sg deoarece ma compar si ma raportez la ceilalti din jur pe care eu ii percep cateodata fericiti (cateodata).ca nu ne cunoastem interiorul si asta duce la sentimentul de singuratate aici sunt de acord…chiar m-am gandit de multe ori dc ma cunosc:ok stiu ce gen de filme,carti ,flori,culori,mancare,calatori,imi plac ,dar asta simt ca nu-mi spune totul despre EU CINE SUNT..Sa revin ..nu ai amintit de cauza care duce la efectul singuratatii si care ar tb eliminata FRICA.Ea e cea care genereaza temerile,neincrederea in tine,te impiedica sa te cunosti,te paralizeaza si incepi sa fi si tu unul din multime.e mult mai usor sa acepti ce fac toti decat sa vezi cine esti si sa atingi starea de beatitudine de care vorbesti:sa fi liber.Ce nu ai mai mentionat,e faptul ca suntem dependenti in societate unul de celalalt ,eu incerc sa aflu cauzele pt a le elimina iar in final sa-mi gasesc remedi pt a deveni un om liber deci de a incerca sa-mi traiesc in sfarsit viata.scuze cred ca sunt un pic dezlanata in ceea ce scriu dar imi vin idei si nu vreau sa uit sa ti le scriu.A da yoga meditatia.e din nou greu sa ajungi sa te rupi de cei din jur pt a avea efect(desi o practic meditatia de ceva ani inca nu simt efectul dorit)..nu ai amintit cauza ..religiei care te paralizeaza in gandire si nu te lasa sa ajungi da fi tu insuti…(asta dc nu stii sa iei de acolo esenta lucrurilor)eu am avut senzatia ca tu incerci sa faci oameni sa „vada” si dai remedi eu in schimb incerc dupa ce am „vazut” sa caut motivul si sa lupt cu el incercand apoi sa gasesc remedile.e greu sa lupti si ai sentimentul ca esti intr-o bula de aer (aruncata in multime)in care e multa liniste si ca incerci sa comunici dar nimeni nu te vede si aude..iar atunci realizezi ca inca esti slab cu toate ca pt cei din jur pari a fi omul puternic..ok.mai am de muncit .sunt de acord cu faptul ca sentimentele de apartenenta te fac un om slab.cei dragi te pot chinui cel mai tare dar cum sa faci sa renunti la ei?

    Apreciază

    1. Iti multumesc pentru comentariu. Intentionez ca pe viitor sa scriu un articol si despre frica – un subiect foarte important si existential. Te felicit pentru ca ai ales sa schimbi tot ce ai simtit ca merita schimbat in viata ta si mai ales pentru ca ai facut-o in ciuda temerii tale paralizante pe care o experimentai. Asta necesita mult curaj! Frica nu duce numai la efectul singuratatii, duce la mult mai multe efecte neaplacute.

      Nu lipsa de incredere genereaza sentimentul de singuratate. Daca esti lipsit de incredere in tine, vei avea tendinta mai accentuata de a cauta inafara, sa te inconjori atat cu oameni cat si cu lucruri materiale, fiindca mereu simti ca lipseste ceva. Iar lipsa de incredere in sine este o mare lipsa interioara si o alta problema existentiala foarte des raspandita, la fel ca depresia, anxietatea si nevroza.

      Si n-am scris ca daca esti afectat uneori de sentimentul de singuratate, inseamna neaparat ca esti si lipsit de incredere. Lipsa de incredere poate sa fie una din cauze, printre altele. Iar neincrederea in tine nu te impiedica sa te cunosti, ci inseamna ca nu te cunosti! Deci te contrazic aici. Pentru ca in ce sa ai incredere daca tu nu stii cine esti, daca nu-ti cunosti identitatea, daca nu esti definit in interior?

      In ceea ce priveste comparatia cu altii, iti recomand sa (re)citesti si articolul asta: https://goo.gl/UrjjSL

      Este adevarat ca nu am mentionat ca in societatea suntem dependenti unul de celalalt, doar ca ce zici tu aici e incomplet 🙂 Suntem dependenti de ceilalti atat timp cat suntem elevi, studenti care nu lucreaza, someri si pensionari. Restul sunt interdependenti. Pentru ca daca vrei sa fii cu adevarat independent cum iti doresti, va trebui sa te duci in pustietate si sa-ti asiguri tu toate nevoile si dorintele (daca ar mai ramane loc si pentru alea). Sa te duci la cules de fructe si plante in fiecare zi, pentru a-ti asigura hrana. Daca iti place carnea – sa te duci la pescuit sau/si la vanat, sa-ti faci o casa din paie, lemne sau sa stai in pesteri sau cine stie poate iti construiesti o casa din caramida inainte si iti asiguri iluminatul la lumanare, iar pentru nevoile sociale sa-ti inventezi cel putin un personaj imaginar cu care sa socializezi cand simti nevoia. Asta inseamna adevarata independenta 🙂 Cati crezi ca vor sa traiasca asa?

      Secretul nu consta in independenta 100% ci la a-ti cunoaste locul si rolul in lumea asta, sa oferi ce ai de oferit si asa impreuna ne putem face vietile mai bune atat noua insine cat si reciproc. Asta este singura varianta de a trai cu adevarat bine. Am scris despre relatia de interdependenta pe care se bazeaza societatea si in articolul asta: https://goo.gl/xAZuRk

      Cat despre religie, doar TU esti responsabila daca te lasi spalata pe creier de prostiile lor! Acum consider ca religia este pentru prosti si cei slabi de minte, care pot fi manipulati usor prin prisma fricii. Ca tot vorbeai de frica… nu o sa ma dau inlaturi sa scriu un articol si despre religii, chiar daca este un subiect controversat, ca as avea mult mai multe de spus decat vreau sa scriu in acest comentariu despre asta.

      Articolul a fost scris acum 2 ani, iar in prezent nu mai dau remedii si sfaturi, ci mai degraba idei si recomandari si eventual solutii care au functionat la mine. Dar bineinteles, ca toate acestea pot fi testate. Ce merge la mine nu inseamna ca merge la toata lumea.

      Iar aici la cautarea motivului si la lupta cu el, de ce ai face asta? 🙂 IN primul rand unele lucruri nu merita chinul de a le intelege. Nu este atat de important sa le intelegi, pe cat sa le accepti. Am scris un articol si despre asta! Serios, iti recomand sa-mi citesti tot blogul, ca sunt doar 9 articole in prezent, dar ale bune si cuprinzatoare! Sunt sigur ca asa vei gasi solutii si raspunsuri la mai multe intrebari pe care le ai.

      Tocmai pentru ca lupti atat, devii prea incrancenata si nu poti vedea ceea ce se afla poate chiar in fata ta. Raspunsurile, solutiile, banii, oamenii etc. vin mai usor la tine cand inveti sa „dai drumul” (letting go). Cand inveti sa accepti, sa te relaxezi, sa mai privesti viata zambind din cand in cand. Din postura razboinicului nu o sa poti sa le rezolvi pe toate. Iar pentru a rezolva anumite probleme, daca nu merge de la un nivel, cu siguranta pot fi rezolvate de la alt nivel. Asa ca ai rabdare pana ajungi la un nivel mai avansat de dezvoltare personala, relaxeaza-te, respira, zambeste si priveste viata cu mai multa seninatate – iti recomand sa faci toate astea mai mult decat o faci acum si ai sa vezi ce se va intampla 🙂

      Spor!

      Apreciază

  2. Recent am spus cuiva”singuratatea nu este lucrul cel mai rau din lume” gandindu-ma la multe dintre ideile pe care le-ai prezentat.
    Mi-a placut articolul!:)

    Apreciază

  3. e nopatea de Anul nou..welcomme 2014..si sunt doar eu cu lacrimile mele..desi nu trebuia sa fiu singura, Nu-mi pasa ca fatza mea arata ca un desen facut de un copil de 2 ani, rimmel si lacrimi..citesc bloguri…Sper. Nu stiu nici macar la ce, dar sper prosteste…As dormi sa uit totul , dar nici macar somnul nu ma vrea.Oamneii spun ca sunt frumoasa.Eu zic:la ce bun? Nu sunt nici proasta, asa la modul general(tot altii spun) eu nu-mi aduc laude singura.Si atunci? Am ajuns sa cred ca timpul este dusmanul meu, nu-l mai suport,,,trece si ma duce cu el aiurea fara sa-mi dea nimic M-am gandit sa-l provoc…Mai rumeg la idee.Good luck mie! La naiba!

    Apreciază

  4. INTERESANT POT SA SPUN CA PERSONAL AM TESTAT SI TRECUT PESTE ETAPELE CARE LE/ATI SPUS SI AM AJUNS LA O CONCLUZIE NU MA SIMT..SINGUR DECAT DACA AMI DORESC..MULTUMESC SI M.AI ASTEPT SI ALTE ARTICOLE..SA FITI IUBIT ..RESPECT

    Apreciază

Lasa-mi un comentariu!